Nabestaanden

Als u te maken krijgen met klachten na verloop van tijd na het afscheid van uw geliefde en de dokter kan geen lichamelijke oorzaak vinden. Dan kan het zijn dat dit een gevolg is van rouw.  Rouw is een normaal proces, het is de keerzijde van liefde volgens Manu Keirse (Prof. dr. em. klinisch psycholoog, doctor in de geneeskunde en de autoriteit in België en Nederland als het om verdriet, verlies en de laatste levensfase gaat)

 

Rouw is niet op te lossen door een pilletje of drankje en doorverwijzen naar de psychiater is meestal een stap te ver. Volgens Derk de Wachter (een Belgische psychiater en hoogleraar) heeft de psychiater het té druk met mensen die goed geholpen kunnen worden door iemand die kan luisteren naar de patiënt en die niet naar een duurbetaalde psychiater hoeven te gaan. Als rouw- en stervensbegeleider heb ik van luisteren mijn beroep gemaakt.

 

Uit de praktijk:

Negen maanden na het overlijden van haar partner krijgt mevrouw mijn gegevens van de huisarts en belt  mij. Ik probeer zo snel mogelijk een afspraak in te plannen. Eerst om kennis te maken en uiteindelijk volgen hieruit een aantal gesprekken.

Mijn cliënt kon  zijn/haar verhaal doen, ik nam de tijd om te luisteren en stelde hier en daar een vraag. Blij om alles weer een keer te kunnen vertellen, de herinneringen, emoties, allerlei zaken die mevrouw bezig hielden. De directe omgeving was al door met het leven, het is immers al zo lang geleden, werd er dan tegen haar gezegd. Het helpt om te luisteren, erkenning te geven en hier en daar wat handvatten te geven. "Je bent goud waard" was na afloop het compliment wat mevrouw me gaf.

 

Heeft u belangstelling gekregen? Neem vrijblijvend contact op.

 

Kosten zijn € 45,00 per uur en worden helaas niet door de verzekering betaald.